15 практични съвета за подобряване скоростта на интернета

Въпреки всеобщото мнение, че скоростта и надеждността на интернет връзката ви зависи изцяло от вашия интернет доставчик, има неща, които зависят от вас като потребители, както и от трети страни. Ще ви покажем няколко практични съвета какво може да направите, за да имате по-бърза връзка, по-малко загубено време и неприятни емоции.

1. Затворете всички приложения и сайтове, които не използвате в момента. Много от тях използват интернет без да разбирате за това, с което намаляват свободния капацитет.

2. Проверете дали рутера ви е близо до устройствата от които го използвате и се уверете, че няма стени, прегради или предмети, които да пречат на сигнала.  Ако има – преместете рутера в стаята, от която го използвате.

3. Не пускайте микровълнова печка за дълъг период, докато използвате интернет безжично по Wi-Fi. Микровълновите печки работят на честота от 2.4 Ghz, която съвпада с тази на повечето рутери и може да причини интерференция.

4. Планирайте видео срещите си в по-нестандартен час
– например 10:25, вместо 10:00 или 10:30, за да избегнете моментите, в които е най-вероятно всички останали да имат онлайн среща. В момент, в който голям брой потребители работят от вкъщи, видео разговорите съвпадат по час, което създава пикови натоварвания в мрежата.

5. Изключете интернета на всички устройства, които не ползвате в момента. Така освен, че спестявате капацитет, разтоварвате и рутера и броя устройства, които едновременно обслужва.

6. Ако гледате видео, опитайте да намалите качеството от HD на SD особено на мобилни устройства, които не поддържат HDрезолюция. По този начин ще освободите допълнителен капацитет.

7. Ако използвате VPN, установете дали проблема за бавната скорост не е от него.
Това става като прекъснете връзката с VPN и проверите дали скоростта се подобрява. Ако това е така, то причината за бавния интернет е във VPN и трябва да се обърнете към техническия екип, който го поддържа.

8. Сървърите на сайтовете и платформите, които използвате, също могат да се претоварят.
Например, когато децата са във видео урок и има накъсване,  често причината за това е, че платформа, която използват се претоварва.

9. По време на онлайн срещи може да изключвате видео връзката и микрофона, когато не се налага да говорите или презентирате.

10. Използвайте връзка по кабел, вместо Wi-Fi, за дейности изискващи висок капацитет - например, видео уроците за учениците.

11. Ако по някаква причина не можете да използвате кабел, а в същото време се налага много устройства да са свързани към рутера едновременно,може да замените вашия рутер с по-висок клас.

12. Проверете дали вашият браузър е ъпдейтнат до последна версия. Някои по-стари версии браузъри бавят отварянето на уебстраници.

13. Планирайте свалянето на филми и друго съдържание в часове, които не са пикови (например през нощта).

14. Когато използвате интернет за работа, уверете се, че сте спрели всички програми за сваляне и за стрийминг (HBO GO, Netflix,Youtube, Spotify и др.).

15. Когато тествате скоростта на интернета, уверете се, че използвате кабел и сте спрели всички стрийминг услуги, и програми за сваляне. 

< Назад към помощен център
Включване Авария